Zdraví -ŽIJ TAK ABYS MOHL NA KONCI ŽIVOTA ŘÍCT, ŽIL JSEM

25.01.2010 18:03

Vitamíny

 

Rychlovky a zálohy

Některé vitaminy jsou velmi důležité z hlediska času působení. Chceme-li zabránit vzniku chřipky nebo zmírnit únavu, sáhneme v rámci první pomoci po céčku, béčku nebo áčku. Mezi vitaminy používané dlouhodobě patří antioxidanty (beta-karoten, A, C a E), které zastavují tvorbu usazenin v našich cévách, a to především v mozku a srdci. Jednoduše řečeno chrání nás proti škodlivým vlivům nezdravého způsobu života.

Třináctičlenná parta

"Vita" znamená latinsky "život". Existuje celkem třináct vitaminů: A, C, D, E, K a osm vitaminů skupiny B - thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), kyanokobalmin (B12), biotin (H), kyselina listová (Bc), niacin (PP) a kyselina pantothenová (B5). Rozdělují se do dvou skupin. Na vitaminy rozpustné ve vodě (C a B-komplex) a na vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K), které se mohou v těle ukládat. Pomáháme jim v tom například, když zeleninové saláty zakápneme rostlinným olejem. Naopak vitaminy rozpustné ve vodě se s výjimkou B12 nemohou ukládat v organismu ve významnější míře. Musí být průběžně doplňovány.

Ve službách naší krásy

Vitaminy jsou důležité i pro náš vzhled. Naše kůže, vlasy a nehty mají neustálou poptávku. Z toho těží i kosmetický průmysl. Ve výrobcích se vyskytuje vitamin A, který zvyšuje obnovu buněk pokožky, vitamin E pomáhá při její ochraně proti ultrafialovému záření a udržuje v ní vlhkost. Panthenol brání vysychání kůže a má protizánětlivý účinek. Biotin je účinnou složkou vlasové kosmetiky. Nezapomíná se ani na zdůraznění omlazujícího vlivu antioxidantů.

Nebezpečí velkých dávek

Někdo si myslí, že malá dávka vitaminů je užitečná a desetinásobek bude ještě lepší. Omyl! Tak prosté to není. Některé studie ukazují,že soustředění na velké množství beta-karotenu, látky s preventivními účinky proti mnoha nádorovým onemocněním, může vést ke vzniku rakoviny plic u silných kuřáků. Existují další příklady nebezpečí předávkování. Mnoho kalcia může potlačit vstřebávání železa. Velké množství vitaminu E může překážet vitaminu K, který podporuji krevní srážlivost. Nenechejte se však tím vším vystrašit natolik, abyste zcela vyloučili vitaminové doplňky. Je pouze dobré vědět, že každý vitamin a minerál má svou bezpečnou hranici. Horní hranice je množství, které nikdy nemůže uškodit zdravému jedinci. Základní pravidlo zní: "Všeho s mírou". Ať už jde o jídlo či o vitaminy.

PRO UNAVENÉ OČI

Také se vám při dlouhém vysedávání u počítače nebo televize stává, že jsou oči často unavené, zarudlé, či dokonce oteklé? Pomoc je přitom tak snadná!

Rychlá pomoc

Uklidňující kostka ledu nebo kávová lžička zchlazená v ledové vodě položená na oči udělá zázraky s prověšenou a unavenou pletí okolo oči. Přiložit můžete také plátek cukety nebo okurky namočený ve studeném čaji.

Tmavé kruhy pod očima

Použijte oční krém nebo gel, který má složení určené k redukci tmavých kruhů. Krém proti stárnutí nebo proti vráskám nemusí vždy zaručit stejný účinek. Naběhlé váčky zmenšíte chladivým stahujícím gelem. Někdy také pomáhá opláchnutí studenou vodu. Neaplikujte korektor, ten by váčky ještě zdůraznil. Místo toho naneste pod oči štětečkem trochu transparentního pudru, abyste zabránila lesku pleti a zredukovala vystouplý efekt váčků. Lesknoucí se povrch totiž přitahuje světlo a váčky se pak zdají větší.

Nanášení očního krému

Pleť kolem očí je tenká a má sklon k vysoušení, protože obsahuje méně tukových žlázek. Pokud si budete nanášet oční krém příliš blízko očí, můžete si způsobit otoky. Raději ho vklepávejte jemnými pohyby do obvodu orbity, a to každé ráno i večer.

Ať už budete své oči hýčkat jakkoli, nezapomínejte, že nic nenahradí osm hodin zdravého spánku a noc je nejlepší dobou pro kosmetiku.

 


https://cms.nebesa.webnode.cz/