Vitamíny

Nejdůležitější vitaminy a jejich zdroje

Vitamin B6 – potřeba tohoto vitaminu narůstá s věkem.
Zdroje: maso, játra, droždí, celozrnné potraviny, pšeničné otruby, banány, luštěniny, listová zelenina, hnědá rýže

Vitamin B12 – potřeba tohoto vitaminu narůstá s věkem.
Zdroje: játra, ryby, maso, vejce, mléko a jiné mléčné výrobky

Kyselina listová (B10) – má ochranné účinky při srdečních chorobách a některých formách rakoviny.
Zdroje: zelenina (petrželka, špenát, kopr atd.), kořenová zelenina, celozrnné produkty, droždí, játra, mléko

Beta-karoten – snižuje nebezpečí vzniku srdečních chorob, šedého zákalu a rakovinných onemocnění.
Zdroje: mrkev, žluté a oranžové ovoce a zelenina (rajčata, pomeranče, meruňky), zelená listová zelenina (brokolice)

Vitamin C – má velký význam v upevňování zdraví a předcházení onemocnění z nachlazení.
Zdroje: ovoce, černý rybíz, angrešt, zelí, papriky, rajčata a další zelenina

Vitamin E – přispívá k posilování imunity a udržení pevného zdraví.
Zdroje: otruby z obilnin, rostlinný tuk, vejce, zelenina (zelí, pórek, cibule, hrách)

Vitamin D – je nezbytný pro udržení pevnosti kostní tkáně.
Zdroje: mléčné výrobky, játra, vaječný žloutek, ryby; největší množství vitaminu obsahuje rybí tuk

Nedostatek vápníku způsobuje oslabení pevnosti kostní tkáně.
Zdroje: mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, kefír), zelí, kedlubny, luštěniny, špenát a další zelenina

Je nezbytné dbát na to, aby jídelníček obsahoval železo.
Zdroje: játra, vnitřnosti, vejce, ryby, výrobky z obilovin, sušené ovoce, zelená zelenina

Organismus může trpět nedostatkem hořčíku a selenu.
Zdroje hořčíku: ořechy, banány, meruňky, sójové boby
Zdroje selenu: mořští živočichové, česnek, rajčata, minerální voda


http://cms.nebesa.webnode.cz/