Jídelníček -Hepatitida
Zakázané potraviny
- alkohol
- tučné maso, husa, kachna, zvěřina
- očka, uzené ryby
- chemicky konzervované potraviny a pokrmy
- listové a kynuté těsto
- zelí, okurka, paprika, kapusta, ředkvičky, luštěniny
- magi, masox, sójová omáčka, hořčice, kečup
- ostré koření (pepř, pálivá paprika, kari)
- černá káva
- smažená jídla
- nakládaná masa
- pikantní sýry
- uzeniny
- sterilovaná zelenina
-
Doporučené potraviny
- ovoce – zralé plody připravené bez chemických konzervačních látek
- zelenina – mladá (sušená, mrazená)
- maso – libové (jehněčí, krůtí, telecí, libové vepřové)
- ryby – mořské i sladkovodní
- mléko a mléčné výrobky – vše kromě pikantních sýrů
- tuky – rostlinné tuky, olej, máslo
- koření – kmín, kopr, křen, sladká paprika, pažitka, petrželka, bobkový list, majoránka
Doporučené postupy přípravy jídla
- dušení
- vaření
- grilování
Hovězí polévka s těstovinou
Suroviny:
Hovězí maso, mrkev, petržel, celer, polévkové nudle, sůl, petrželová nať
Postup přípravy:
Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky. Maso dáme vařit do osolené vody, později přidáme zeleninu a uvaříme do měkka. Nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě. Přidáme je do hotové polévky. Nakonec nasekáme petrželku.
Hrášková polévka s kapáním
Suroviny:
Mražený hrášek, hladká mouka, olej, vejce, hladká mouka, sladká paprika, sůl
Postup přípravy:
Mouku opražíme na sucho, zředíme vodou, osolíme a přidáme hrášek a olej. Druhou dávku mouky rozšleháme ve vejci, přidáme sladkou papriku a kapání zavaříme do polévky.
Pórková polévka
Suroviny:
Pórek, brambory, hladká mouka, olej, sůl
Postup přípravy:
Pórek a brambory očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka, brambory na kostičky. Na oleji zpěníme pórek, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Osolíme, přidáme brambory a uvaříme.
Zeleninová polévka
Suroviny:
Mrkev, petržel, celer, květák, hrášek nebo mražená zeleninová směs, hladká mouka, olej sůl
Postup přípravy:
Z mouky a oleje připravíme jíšku, naředíme ji vodou, osolíme a dáme vařit. Přidáme mraženou zeleninu nebo očištěnou a pokrájenou čerstvou zeleninu a uvaříme.
Zeleninová polévka s krupicí
Suroviny:
Mrkev, petržel, celer, krupice, vejce, sůl
Postup přípravy:
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubo. Dáme vařit do osolené vody. Krupici lehce opečeme na sucho a přidáme do polévky. Vejce rozšleháme a postupně do vařící polévky vléváme za stálého míchání. Vejce v polévce vytvoří jemný zákal.
Jogurtový koktejl
Suroviny:
4 bílé jogurty, 400 g mléka, 80 g cukru, 120 g meruňkové zavařeniny nebo 400 g kompotovaných broskví
Postup přípravy:
Jogurt s mlékem rozmixujeme, přidáme zavařeninu (nebo nakrájené kompotované broskve), cukr a ještě jednou rozmixujeme.
Sýrová pěna
Suroviny:
400 g taveného sýra, 20 g rostlinného margarínu, 40 g mléka, sůl, pažitka, (sladká paprika)
Postup přípravy:
Tavený sýr rozetřeme s margarínem, osolíme a přidáme mléko. Našleháme do pěny. Nakonec přidáme nasekanou pažitku. Pažitku můžeme zaměnit za sladkou papriku, případně část sýrové pěny umíchat s paprikou a část s pažitkou.
Šlehaný tvaroh s pažitkou
Suroviny:
600 g měkkého tvarohu, 150 g mléka, 40 g pažitky, sůl
Postup přípravy:
Tvaroh osolíme a rozšlaháme s mlékem. Pažitku posekáme na jemno. Vmícháme do tvarohové pěny.
Hlávkový salát s biokysem
Suroviny:
1-2 ks hlávkového salátu, 1 biokys, sůl
Postup přípravy:
Salát omyjeme a rozebereme na jednotlivé listy. Příliš velké listy nakrájíme. Biokys osolíme a zalijeme jím salát.
Žemlovka s jablky a tvarohem
Suroviny:
400 g veky, 400 g mléka, 300 g měkkého tvarohu, 300 g jablek, 100 g cukru, 1 žloutek, 60 g oleje, 20 g cukru moučky, olej
Postup přípravy:
Pekáček vymažeme olejem. Veku nakrájíme na plátky pokapeme je mlékem tak, aby byly vlhké, ale ne rozmočené. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Tvaroh rozetřeme se žloutkem a s cukrem. Do nádoby klademe střídavě zvlhčenou veku, jablka a utřený tvaroh. Poslední vrstvu tvoří plátky veky. Pokapeme je olejem a zbylým mlékem. Zvolna pečeme. V případě potřeby během pečení ještě pokapeme mlékem. Hotovou žemlovku posypeme moučkovým cukrem.
Černý čaj
Lze pít bez omezení. Čaj můžete dochutit citrónem, mlékem nebo sladit medem.
Horká čokoláda
Lze pít bez omezení.
Kakao
Lze pít bez omezení.
Káva
Konzumace kávy záleží na individuální snášenlivosti. Silnou tureckou kávu vyřaďte, stejně tak i všechny druhy káv obohacených alkoholem.
Limonády
Limonády obsahují velké množství chemických látek – umělých sladidel, barviv, konzervačních látek podobně. Jejich konzumaci, včetně Kofoly, Coca–Coly a Pepsi Coly omezte na minimum.
Mléko a nápoje z mléka
Mléko patří mezi doporučené potraviny, v jeho konzumaci se nemusíte omezovat.
Minerálky
Vzhledem k obsahu oxidu uhličitého záleží na individuální snášenlivosti. S jejich konzumací to nepřehánějte. Pozor na minerálky s vyšším obsahem sodíku, ty jsou nevhodné.
Ovocné čaje
Spíš než na druh ovoce si dejte pozor na chemické přísady.
Ovocné džusy
Pijte naředěné vodou. Nejhodnější jsou šťávy z čerstvého ovoce, které neobsahují konzervanty a obsahují vitaminy ve vysoké koncentraci.
Pivo
Pivo obsahuje alkohol a proto je jeho konzumace zakázána.
Tvrdý alkohol
Absolutní zákaz požívání jakéhokoliv alkoholu.
Víno
Pivo obsahuje alkohol a proto je jeho konzumace zakázána.
Voda
Balenou vodu i vodu z kohoutku lze pít bez omezení.
Zelený čaj
Lze pít občas.